למרות שטיפול מניעתי לפני חשיפה (PrEP) מקובל היום כטיפול בטוח ויעיל, המסייע בצמצום הסיכון ל-HIV בקרב אוכלוסיות סיכון, היישום של השימוש בו מתקדם לאט. מטרת המחקר היתה לזהות גורמים הקשורים למודעות לטיפול מניעתי לפני חשיפה בקרב מטופלים בסיכון להדבקה ב-HIV.
עוד בעניין דומה
במסגרת המחקר בוצע ניתוח נתונים שנאספו מה-Centers for Disease Control and Prevention במהלך סקר לאומי מייצג בשם National Survey of Family Growth, בין השנים 2017-2019. באמצעות רגרסיה לוגיסטית בחנו החוקרים את הקשר בין מודעות לטיפול מניעתי ומשתנים דמוגרפיים, גורמי סיכון ל-HIV ובדיקות סקר לאיתור מטופלים עם סיכון ל-HIV.
תוצאות המחקר הדגימו כי רק 37% מהמשיבים לסקר שהיו בסיכון ל-HIV היו מודעים לטיפול המניעתי לפני החשיפה. עוד נמצא כי לחלקים מסוימים מהאוכלוסיות בסיכון היו יחסי סיכויים נמוכים יותר להיות מודעים לטיפול מניעתי לפני חשיפה, ביניהם נשים הטרוסקסואליות, גברים הטרוסקסואלים, משתתפים מתחת לגיל 20 ומטופלים עם השכלה נמוכה יותר.
בקרב אלה המקיימים יחסי מין בתמורה לכסף או סמים נמצא סיכוי נמוך משמעותית להיות מודעים לטיפול מניעתי לפני חשיפה. מנגד, מודעות לטיפול מניעתי לפני חשיפה היתה גבוהה באופן מובהק בקרב גברים שאינם הטרוסקסואלים וכן בני ובנות זוג של מטופלים חיוביים ל-HIV. לבסוף, נמצא כי אלה שעברו בדיקות סקר לגילוי סיכון להדבקה ב-HIV על ידי ספק שירותי הבריאות היו בעלי סיכוי גבוה יותר להיות מודעים לקיומו של הטיפול המניעתי לפני חשיפה.
לסיכום, מחקר זה תומך בצורך להגביר את המודעות לטיפול מניעתי לפני חשיפה, בעיקר בקרב חלקים מסוימים באוכלוסיית האנשים בסיכון להדבקה ב-HIV.
מקור:
Keddem S. et al. Sexually Transmitted Diseases (2021). https://doi.org/10.1097/OLQ.0000000000001494
תגובות אחרונות